Βλέπουμε πέρα από την κρίση για επενδύσεις στις ΑΠΕ

Για το παρόν και το μέλλον των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα εμπόδια που φράσσουν την εξέλιξη του κλάδου στην Ελλάδα και τα πραγματικά πλεονεκτήματα αλλά και κόστη των ΑΠΕ μιλά ο Dr. Γιάννης Τσιπουρίδης, γενικός διευθυντής της REDPro (Renewable Energy Development Professionals) και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) σε συνέντευξη που παραχωρεί στο insider.gr.

-Ποια είναι τα εμπόδια που φράσσουν την πρόοδο των επενδύσεων στις ΑΠΕ στη χώρα μας;

Διαχρονικά η γραφειοκρατία και η πολυνομία ήταν τα κύρια εμπόδια στην εξέλιξη μιας επένδυσης στην αιολική ενέργεια σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Φανταστείτε ότι τα έργα που υλοποιούνται στις μέρες μας έχουν ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για άδεια παραγωγής πριν από 10 έτη και μερικά ακόμη παλαιότερη!!

Αυτονόητα η καθυστέρηση αυτή ερμηνεύεται κύρια σε κόστος για τον επενδυτή που πρέπει να διατηρήσει και να απασχολεί προσωπικό να κυνηγάει υπογραφές και σφραγίδες, οι περισσότερες των οποίων περιττές, όπως όλοι γνωρίζουμε από την επαφή μας με το δημόσιο. Χώρια που είναι ιδανικό καθεστώς ανάπτυξης και καλλιέργειας του γνωστού γρηγορόσημου, αλλά αυτό αφορά όλο το ελληνικό σύστημα διοίκησης.

Κατά συνέπεια ένας μικρός επενδυτής θα αποθαρρυνθεί να επενδύσει σε ένα κλάδο όταν η απόδοση της επένδυσης του θα φανεί σε 10χρόνια.

Επιπρόσθετα η προσφιλής διαδικασία της προσφυγής ατόμων ή συλλόγων στο Σ.τ.Ε. ενάντια στην κατασκευή αιολικών πάρκων, έχει προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις σημαντικών επενδύσεων.

Προφανώς η λύση δεν είναι να απαγορευθεί η προσφυγή των πολιτών στη δικαιοσύνη όταν πιστεύουν ότι θίγονται προσωπικά ή ότι πλήττεται το δημόσιο συμφέρον, σε οποιαδήποτε μορφή. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί, να απλοποιηθεί και να δοθεί στα όργανα της δικαιοσύνης η υλικοτεχνική και ανθρώπινη υποδομή εκδίκασης των προσφυγών αυτών οριστικά και αμετάκλητα εντός ημερών και όχι ετών όπως γίνεται σήμερα.

Ένας επενδυτής που γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη απονέμεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεν θα φοβηθεί να επενδύσει στη χώρα μας, αφού γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο, η Αιολική Ενέργεια και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) γενικότερα,  δεν προκαλούν απολύτως καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, επειδή η κατασκευή και λειτουργία τους δεν σχετίζεται με την έκλυση αέριων, υγρών ή στερεών ρύπων, ενώ η οποία περιβαλλοντική επέμβαση είναι σημειακή σε χρόνο και τόπο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες πηγές ενέργειας που προκαλούν τοπική και πλανητική καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας διαρκούν για δεκαετίες. Επομένως γνωρίζει ότι η επιστημονική και νομική εξέταση της προσφυγής, θα καταλήξει θετικά υπέρ της επένδυσης.

Στις μέρες μας που οι επενδύσεις από έλληνες και ξένους επενδυτές είναι το μεγάλο ζητούμενο για να αρχίσει κάποια ανάπτυξη στη χώρα, είναι τραγικό να παρακολουθεί κανείς, ανήμπορος να αντιδράσει, την καθυστέρηση ή και ακύρωση σημαντικών αιολικών επενδύσεων για, πραγματικά, ψύλλου πήδημα.

Είναι ξεκάθαρα ευθύνη της κυβέρνησης να αντιδράσει άμεσα και να πάρει τις απαιτούμενες προφανείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και να πάψει να χαϊδεύει τα αυτιά όσων αδιαφορούν για το μέλλον της χώρας και του πλανήτη.

-Σε τι θέση βρισκόμαστε σε σχέση με το εξωτερικό στις επενδύσεις σε ΑΠΕ;

Αυτή η ερώτηση πονάει. Έχοντας την τύχη να παρακολουθήσω την εξέλιξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, θλίβομαι γιατί η πατρίδα μας έχει μείνει πίσω.

Ξεκινήσαμε εκπληκτικά και είχαμε την τύχη να κατασκευαστεί το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης το 1982 στην Κύθνο από τη ΔΕΗ – ΔΕΜΕ, η οποία πιστώνεται την εισαγωγή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας. Με μια σειρά από αιολικά αλλά και φωτοβολταϊκά έργα στα νησιά μας, που κατασκεύασε η ΔΕΗ/ΔΕΜΕ, φιγουράραμε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εγκατεστημένη  ισχύ. Η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη και γρήγορα κατρακυλήσαμε στον σχετικό πίνακα.

Στο τέλος του 2016 με 2.374MW αιολικών έργων είχαμε την 15η θέση στην ΕΕ των 28.

Οι γείτονες μας στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει τα 6.000 MW και μόνο το 2016 εγκατέστησαν 1.387 MW. Και αυτό γιατί κάποιος στην κυβέρνηση τους συνειδητοποίησε το όφελος από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και πάρθηκε η απόφαση να επενδύσουν σε αυτήν. Με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης που επιτυγχάνει η Τουρκία,  μεγάλες  ευρωπαϊκές εταιρείες εγκατέστησαν εργοστάσια κατασκευής τμημάτων του εξοπλισμού ανεμογεννητριών στην Τουρκία, με προφανή αποτελέσματα γα την οικονομία και την απασχόληση.

Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε κι εμείς εδώ αυτό;

Φυσικά και θα μπορούσαμε. Οι φυσικοί πόροι στη χώρα μας είναι μοναδικοί. Το νησιά μας στο Αιγαίο ψήνονται στον ήλιο και δροσίζονται από τα μελτέμια σχεδόν 365 μέρες το χρόνο, ενώ στα έγκατα τους γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας περιμένει καρτερικά να αξιοποιηθεί. Θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ηλεκτρικές ανάγκες  όλου του Αιγαίου και να τροφοδοτήσουμε και την ενδοχώρα με καθαρή πράσινη ενέργεια.

Αντ’ αυτού εξακολουθούμε να καίμε πετρέλαιο στα νησιά μας και η μόνη μας έννοια είναι πως θα χρεώσουμε τα ΥΚΩ.

Έχουμε υψηλό αξιοποιήσιμο δυναμικό όλων των Α.Π.Ε. Αέρα, ήλιο, νερά, γεωθερμία, βιομάζα, κυματική ενέργεια ….. έχουμε εμπειρία δεκαετιών και έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και φυσικά υπάρχουν δεκάδες έλληνες αλλά κα ξένοι επενδυτές έτοιμοι να επενδύσουν … η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει κέντρο ΑΠΕ για όλη την περιοχή, αλλά… απουσιάζει η πολιτική βούληση.

Η πολιτική βούληση η οποία θα υπηρετήσει ένα όραμα ενεργειακής μετάβασης και θα προχωρήσει σε ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα απαντά ουσιαστικά και χωρίς καθυστερήσεις στα καυτά ενεργειακά και κλιματικά ερωτήματα της εποχής μας.

-Πρόκειται για επενδύσεις με πολύ μεγάλο κόστος. Αξίζει πράγματι τον κόπο μια τέτοια επένδυση τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού;

Πρόκειται όντως για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου οι οποίες, όμως έχουν πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος λόγω απουσίας .. καυσίμου. Το καύσιμο (αέρας, ήλιος) είναι δωρεάν και αυτό περιορίζει στο ελάχιστο το λειτουργικό κόστος.  Επίσης η απουσία ρύπων λόγω απουσίας καυσίμου, μηδενίζει και το περιβαλλοντικό κόστος λειτουργίας, το οποίο τα επόμενα χρόνια όλο και θα μεγαλώνει για τις μονάδες ορυκτών καυσίμων π.χ. με την επιβολή φόρου διοξειδίου του άνθρακα, που αναμένεται αργά ή γρήγορα.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ παγκοσμίως το 2016 κάλυψαν πάνω από το 50% της νέας ισχύος που προστέθηκε το 2016.

Το BLOOMBERG προβλέπει ότι θα επενδυθούν πάνω από 8 τρις δολάρια στα επόμενα 25 χρόνια στις ΑΠΕ.

Προφανώς λοιπόν, η απάντηση σε παγκόσμια κλίμακα είναι πως αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε γενικά αρνητικό περιβάλλον για τους επενδυτές. Παρ όλα αυτά το γεγονός ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια έχουν πολύ μεγάλο βάθος χρόνου της τάξεως των 2 ετών, οδηγεί τους επενδυτές να δουν πέρα από την κρίση και να αξιολογήσουν την επένδυση μακροπρόθεσμα.

Στην αιολική ενέργεια η πορεία τα τελευταία χρόνια είναι περίπου σταθερή παρά την κρίση και μάλιστα το 2016 καταγράφηκε η δεύτερη καλύτερη επίδοση του κλάδου.  Γεγονός που δείχνει ότι οι έλληνες επενδυτές στήριξαν τις επιλογές τους σε δύσκολους καιρούς. Και ένα σημαντικό μέρος αυτής της δυσκολίας αφορά στη δυστοκία των τραπεζών λόγω πάντα της κρίσης, η οποία όμως εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως είχε εξαιρέσεις.

Δεδομένου ότι η ανθρωπότητα, για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, κινείται προς μια οικονομία πολύ χαμηλού αν όχι μηδενικού άνθρακα, σημαίνει πως οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι και θα παραμείνουν παγκοσμίως οι ασφαλέστερες επενδύσεις.

Αντίθετα οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα γίνονται ολοένα πιο επικίνδυνες. Το BLOOMBERG προβλέπει ότι μόλις 18% των σχεδιαζόμενων σταθμών άνθρακα θα κατασκευαστεί ενώ 369 GW έργων άνθρακα θα ακυρωθούν.

-Επειδή ασχολείστε και με περιβαλλοντικά θέματα, θα θέλαμε μια εκτίμηση για το τι «γλιτώνουμε» με τις ΑΠΕ σε σχέση με την κλιματική αλλαγή

Κατ’ αρχάς να θυμίσω ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την άνοδο της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης, η οποία με τη σειρά της προκαλείται από την άνοδο της συγκέντρωσης των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Τα 2/3 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με την ενέργεια. επομένως για να πετύχουμε αποφυγή των συνεπειών χειρότερης κλιµατικής αλλαγής, θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αυτές.

Τα ορυκτά καύσιμα που οδήγησαν την εντυπωσιακή ανάπτυξη της ανθρωπότητας τις τελευταίες δεκαετίες, είχαν κι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κόστος:

Άμεση καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε όλες τις φάσεις χρήσης τους, από την εξόρυξη, στην μεταφορά, στην αποθήκευση και τέλος στην καύση.

Σημαντική επιβάρυνση της δημόσια υγείας λόγω όλων των ρύπων που σχετίζονται με την χρήση τους

Πρόκληση κλιματικής αλλαγής λόγω της σημαντικής συνεισφοράς στην αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΑΠΕ, από την άλλη μεριά είναι ακριβώς το αντίθετο και κυρίως υποκαθιστώντας παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα οδηγούν σε μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η μόνη ελπίδα για την ανθρωπότητα να προλάβει την χειρότερη εξέλιξη της κλιµατικής αλλαγής είναι με εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων χρήσης ενέργειας να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα και στη συνέχεια το υπόλοιπο να το καλύψει με ανανεώσιμες πηγές ενεργείας.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας  (GWEC) υπολογίζει πως με εγκατεστημένη αιολική ισχύ παγκοσμίως 1, 000GW έως το 2020  και 2.400 GW έως το 2030, θα επιτύχουμε ετήσια εξοικονόμηση CO2 περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο τόνους το 2020 και 3,2 δισεκατομμύρια τόνους το 2030.

-Έχει προκύψει ένα θέμα με την τροπολογία για τα υβριδικά και κάποιοι κάνουν λόγο για φωτογραφική διάταξη. Θα θέλαμε ένα σχόλιο επάνω σε αυτό.

Κατ αρχάς όσον αφορά το ζήτημα της «φωτογραφικής διάταξης» το υπουργείο διευκρίνισε πως η τροπολογία αφορά στα υβριδικά, αυτά της Ικαρίας της Τήλου και του Άη Στράτη. Για μένα αυτό κλείνει το θέμα.

Επειδή όμως τις τελευταίες μέρες στη δημόσια συζήτηση που έγινε με αφορμή αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ως θέμα «υπερβολικών αποζημιώσεων» των τεχνολογιών ΑΠΕ, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής.

Οι υβριδικοί σταθμοί είναι μια ειδική περίπτωση αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που περιλαμβάνει και αποθήκευση ενέργειας.

Η αρχή είναι απλή σε σύλληψη.

Οι βασικές ΑΠΕ, αιολική και ηλιακή, χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα στην παραγωγή. Επομένως για να ξεπεραστεί αυτό και να μπορεί το ηλεκτρικό σύστημα να αντλεί σταθερή ισχύ και ενέργεια από ένα σταθμό ΑΠΕ, παρεμβάλλεται μια «μπαταρία». Όταν υπάρχει περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας αυτή αποθηκεύεται στην μπαταρία από την οποία στη συνέχεια αντλείται ισχύς σύμφωνα με τη ζήτηση.

Η πιο γνωστή μορφή είναι αυτή της Αντλησιοταμίευσης, όπου η «μπαταρία» είναι ένα σύστημα δυο δεξαμενών νερού σε διαφορετικά υψόμετρα.

Η ενέργεια αποθηκεύεται ανεβάζοντας νερό από την δεξαμενή σε χαμηλό υψόμετρο στην δεξαμενή σε υψηλό υψόμετρο και στη συνέχεια αντλείται με την υδατόπτωση, σύμφωνα με την ζήτηση.

Είναι δηλαδή συνδυασμός δυο ανανεώσιμων πηγών αιολικής ή/και ηλιακής και υδροηλεκτρικής.

Απλό και γι αυτό αξιοθαύμαστο και αποτελεί, μαζί με τις κλασσικές μπαταρίες που βελτιώνονται ταχύτατα, το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, ώστε στο όχι τόσο μακρινό μέλλον να πετύχουμε οικονομία πολύ χαμηλού αν όχι μηδενικού άνθρακα, μπας και αποφύγουμε τα χειρότερα από την καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: έχει υψηλότερο κόστος από ότι ένα απλό σύστημα παραγωγής καθαρής ενέργειας. Λογικό αφού παρεμβάλλονται τόσα υποσυστήματα και προφανώς υπάρχει και απώλεια ενέργειας κατά την διαδικασία της αποθήκευσης.

Αυτό είναι κάτι που θα βελτιωθεί με το χρόνο, καθώς οι εφαρμογές θα πληθαίνουν και η τεχνολογία θα βελτιώνεται και θα λειτουργήσουν και οι οικονομίες κλίμακας.

Έτσι έγινε με όλες τις τεχνολογίες στη μετάβαση τους σε πλήρες εμπορικό στάδιο εφαρμογής.

Έτσι γίνεται για παράδειγμα στις τηλεπικοινωνίες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με κάθε νέο μοντέλο. Έτσι είχε γίνει ακόμη και στα ορυκτά καύσιμα πριν από πολλές δεκαετίες.

Φυσικά στα ορυκτά γίνεται ακόμη καθώς είναι γνωστό δια στόματος ΔΝΤ και ΔΟΕ ότι οι επιδοτήσεις σε αυτά ξεπερνούν κατά πολύ την όποια ενίσχυση των ανανεώσιμων, εξ ου και το γνωστό ρητό για την κάμηλο και τον κώνωπα.

Κάθε νέα τεχνολογία στο ξεκίνημα της θέλει θεσμική και οικονομική ενίσχυση.

Και οι ΑΠΕ γενικά αλλά και οι υβριδικοί σταθμοί ειδικότερα, χρειάζονται στήριξη από όλους γιατί είναι η μόνη μας ελπίδα να αποφύγουμε τα χειρότερα από την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη στο σαλόνι του σπιτιού μας και χειροτερεύει με την ώρα.

Η επίτευξη της συγκράτηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο Κελσίου δεν είναι προφανής και καθόλου εύκολη. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα καταφέρουμε.

Γι αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα και όχι λιγότερα όσο αφορά τις ΑΠΕ.

Η λύση στην εξίσωση «κλίμα και ενέργεια» δεν βρίσκεται στο σχιστολιθικό αέριο που τόσο ελαφρά τη καρδία επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό, επίτευγμα μάλιστα, για το οποίο καμαρώνει και το διατυμπανίζει.

Το σχιστολιθικό αέριο, πέρα από την προφανή συμμετοχή του στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (διοξειδίου του άνθρακα και του ακόμη πιο δραστικού μεθανίου), είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό στο άμεσο περιβάλλον και όλες οι μεγάλες και μικρές περιβαλλοντικές οργανώσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν ταχθεί εναντίον της εξόρυξης του.

Αλλά.. είναι φθηνό και έτσι επιλέγεται από όσους ενδιαφέρονται μόνο για βραχυπρόθεσμη πορεία. Τη δική τους και όχι της χώρας και του πλανήτη.

Η φθηνή ενεργειακή λύση σήμερα έχει δυσβάσταχτο κόστος αύριο : οικονομικό και ανθρώπινο. Το είπε πρώτος ο Λόρδος Στερν το 2006 και το επιβεβαιώνει σήμερα όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Πρέπει να κοιτάξουμε, για μια φορά στη ζωή μας, πέρα από τις επόμενες εκλογές. Να δούμε επιτέλους την κάμηλο των ορυκτών καυσίμων στο σωστό μέγεθος της. Έτσι για να δείξουμε ότι την πολυτραγουδισμένη αγάπη για τα παιδιά μας, την εννοούμε. Στην πράξη με έργα και όχι μόνο στα λόγια.

http://www.insider.gr/apopseis/synenteyxeis/65605/tsipoyridis-vlepoyme-pera-apo-tin-krisi-gia-ependyseis-stis-ape

energypress 

 

Posted in Red Pro News Feed.

646 Comments

 1. Undeniably believe that which you said. Your favourite justification seemed to be on the net the easiest factor to keep in mind of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don’t recognize about. You controlled to hit the nail upon the top and defined out the whole thing with no need side effect , other folks can take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

 2. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who had been conducting a little homework on this. And he actually bought me lunch because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to talk about this issue here on your blog.

 3. Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 4. After I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service? Thanks a lot!

 5. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this during my search for something relating to this.

 6. I have learned some important things through your blog post. One other thing I would like to state is that there are various games in the marketplace designed specially for toddler age youngsters. They consist of pattern recognition, colors, family pets, and patterns. These commonly focus on familiarization rather than memorization. This makes a child occupied without sensing like they are learning. Thanks

 7. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am going through troubles with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anybody else getting the same RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 8. You are so interesting! I do not think I have read anything like this before. So wonderful to find somebody with a few unique thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this up. This site is one thing that is required on the web, someone with a bit of originality.

 9. Appreciating the time and effort you put into your site and detailed information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 10. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!

 11. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nonetheless I’m experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 12. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 13. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today.|

 14. A motivating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you should publish more about this issue, it might not be a taboo matter but usually people do not talk about these subjects. To the next! Best wishes!

 15. I don’t know whether it’s just me or if everyone else encountering problems with your site. It seems like some of the text in your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my browser because I’ve had this happen previously. Kudos|

 16. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be what precisely I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write concerning here. Again, awesome website!

 17. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 18. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 19. Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 20. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 21. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!|

 22. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for something concerning this.

 23. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am encountering difficulties with your RSS. I donít understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody having identical RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 24. It is perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have learn this put up and if I may I wish to suggest you some interesting things or tips. Maybe you could write subsequent articles regarding this article. I want to learn even more issues approximately it!|

 25. I believe that avoiding prepared foods is a first step so that you can lose weight. They might taste excellent, but ready-made foods possess very little nutritional value, making you consume more simply to have enough energy to get with the day. In case you are constantly having these foods, transferring to cereals and other complex carbohydrates will help you to have more power while eating less. Great blog post.

 26. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something that not enough men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this during my hunt for something regarding this.

 27. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t know why I cannot join it. Is there anybody getting similar RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!

 28. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 29. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more about this subject, it might not be a taboo matter but typically people don’t speak about these issues. To the next! Best wishes!!

 30. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 31. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!|

 32. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal website.

 33. Thanks for all of your hard work on this site. My daughter enjoys making time for investigation and it’s really easy to understand why. My partner and i learn all of the powerful means you convey simple tips on the web blog and even encourage response from website visitors about this area of interest so my child is understanding so much. Enjoy the rest of the new year. You have been carrying out a stunning job.

 34. I have to show my respect for your kind-heartedness supporting folks that absolutely need help on this particular question. Your real commitment to passing the message all-around came to be wonderfully productive and have specifically permitted workers just like me to arrive at their dreams. Your personal warm and friendly tips and hints signifies a lot a person like me and much more to my mates. Best wishes; from each one of us.

 35. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who had been doing a little research on this. And he actually bought me dinner simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this matter here on your website.

 36. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!|

 37. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 38. An intriguing discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to publish more on this subject, it may not be a taboo matter but usually folks don’t talk about such topics. To the next! Many thanks!!

 39. May I simply say what a relief to find somebody that genuinely understands what they are talking about on the web. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to check this out and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular since you definitely have the gift.

 40. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now 😉

 41. Hi there! I could have sworn I’ve visited this site before but after going through some of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 42. Thanks for your post right here. One thing I would really like to say is that most professional domains consider the Bachelor Degree as the entry level requirement for an online certification. Whilst Associate College diplomas are a great way to get started, completing your current Bachelors opens up many entrances to various occupations, there are numerous internet Bachelor Course Programs available coming from institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another thing is that many brick and mortar institutions present Online types of their degree programs but often for a substantially higher charge than the firms that specialize in online college diploma plans.

 43. Attractive element of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts. Anyway I will be subscribing for your feeds and even I achievement you get right of entry to persistently fast.

 44. After exploring a handful of the blog articles on your web page, I seriously appreciate your technique of blogging. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my web site too and let me know how you feel.

 45. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you taking the time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile.

 46. You are so awesome! I don’t suppose I have read through something like that before. So wonderful to discover another person with a few genuine thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This web site is something that is needed on the internet, someone with a bit of originality.

 47. You’re so cool! I don’t think I’ve read through a single thing like that before. So great to find someone with a few original thoughts on this subject. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 48. Excellent post. I was checking constantly this weblog and I am inspired! Extremely helpful info specifically the remaining part 🙂 I maintain such information much. I used to be seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 49. Can I just say what a relief to uncover someone that actually understands what they are talking about on the net. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. More people must look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you surely possess the gift.

 50. The next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me just as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, but I genuinely thought you would probably have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you were not too busy looking for attention.

 51. May I just say what a relief to find someone who actually understands what they are discussing on the net. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people should look at this and understand this side of the story. It’s surprising you’re not more popular since you definitely have the gift.

 52. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 53. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Appreciate it!|

 54. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you spending some time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 55. Appreciate you for sharing these kinds of wonderful threads. In addition, the right travel and medical insurance system can often reduce those considerations that come with touring abroad. The medical emergency can shortly become extremely expensive and that’s guaranteed to quickly impose a financial weight on the family’s finances. Setting up in place the ideal travel insurance package prior to setting off is worth the time and effort. Cheers

 56. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 57. You’re so interesting! I do not think I have read through a single thing like that before. So nice to discover someone with unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the web, someone with a little originality.

 58. The next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I truly thought you would have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly fix if you weren’t too busy looking for attention.

 59. May I just say what a comfort to find somebody who truly knows what they’re talking about on the web. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to read this and understand this side of your story. It’s surprising you’re not more popular because you surely have the gift.

 60. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having problems with your RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anybody having the same RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!

 61. May I just say what a relief to find somebody that actually knows what they’re discussing on the web. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people really need to look at this and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular given that you definitely have the gift.

 62. Thanks for your useful post. Through the years, I have been able to understand that the particular symptoms of mesothelioma are caused by the actual build up connected fluid relating to the lining in the lung and the chest cavity. The illness may start within the chest area and spread to other areas of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma include losing weight, severe breathing in trouble, nausea, difficulty taking in food, and puffiness of the neck and face areas. It must be noted that some people having the disease do not experience just about any serious symptoms at all.

 63. Hello there! This post could not be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I most certainly will forward this article to him. Fairly certain he’s going to have a great read. I appreciate you for sharing!

 64. I have figured out some essential things through your site post. One other subject I would like to mention is that there are several games out there designed particularly for toddler age youngsters. They include pattern identification, colors, creatures, and styles. These often focus on familiarization as an alternative to memorization. This makes little kids engaged without sensing like they are learning. Thanks

 65. Good post. I learn something tougher on different blogs everyday. It should all the time be stimulating to learn content material from different writers and follow a little something from their store. I’d choose to make use of some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link in your web blog. Thanks for sharing.

 66. Right here is the right website for everyone who would like to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject which has been discussed for years. Wonderful stuff, just excellent.

 67. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 68. Iím impressed, I must say. Rarely do I come across a blog thatís both educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that too few people are speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my hunt for something concerning this.

 69. Attractive component of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to say that I acquire in fact loved account your blog posts. Any way I’ll be subscribing on your feeds or even I fulfillment you get admission to consistently fast.|

 70. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am experiencing issues with your RSS. I donít understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else having the same RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 71. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.|

 72. Thanks for your suggestions. One thing really noticed is the fact that banks along with financial institutions know the dimensions and spending behaviors of consumers and also understand that most people max out and about their credit cards around the vacations. They properly take advantage of this particular fact and start flooding a person’s inbox in addition to snail-mail box together with hundreds of Zero APR credit cards offers immediately after the holiday season concludes. Knowing that when you are like 98 of all American community, you’ll jump at the possible opportunity to consolidate personal credit card debt and move balances for 0 annual percentage rates credit cards.

 73. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.|

 74. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any techniques to help reduce content from being ripped off? I’d truly appreciate it.|

 75. I would like to express some thanks to you for bailing me out of this predicament. After scouting through the world-wide-web and meeting thoughts which are not powerful, I believed my life was well over. Living minus the solutions to the issues you’ve sorted out as a result of your posting is a critical case, and those which could have badly affected my career if I hadn’t discovered the website. That skills and kindness in handling every aspect was precious. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a thing like this. I can also at this time look forward to my future. Thank you so much for your specialized and sensible guide. I will not hesitate to endorse your site to any individual who should get care about this area.

 76. May I simply just say what a relief to discover somebody that actually knows what they are talking about on the net. You actually know how to bring an issue to light and make it important. More people ought to check this out and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular since you surely have the gift.

 77. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you taking the time and effort to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 78. Can I simply just say what a relief to discover a person that really knows what they’re discussing online. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people must read this and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular since you certainly possess the gift.

 79. Thanks for sharing excellent informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What an ideal website.

 80. Thank you so much for giving everyone an exceptionally marvellous chance to read articles and blog posts from this website. It is usually so pleasant plus jam-packed with a good time for me and my office co-workers to visit your site a minimum of thrice in 7 days to read through the newest secrets you will have. And indeed, I’m so certainly impressed with your good guidelines served by you. Some two facts in this post are absolutely the most beneficial I have had.

 81. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the exact same niche as yours and my users would really benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Appreciate it!

 82. You are so awesome! I do not think I’ve truly read something like that before. So good to discover someone with some genuine thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 83. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 84. Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this post to him. Fairly certain he will have a great read. Thank you for sharing!

 85. hello there and thanks to your info – I have certainly picked up anything new from proper here. I did on the other hand experience a few technical points the use of this site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I may get it to load properly. I were considering in case your web host is OK? Now not that I am complaining, however slow loading instances occasions will often affect your placement in google and could harm your high-quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m including this RSS to my email and could glance out for a lot extra of your respective intriguing content. Ensure that you replace this again soon..

 86. You are so interesting! I do not suppose I have read something like that before. So great to discover someone with some original thoughts on this subject. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the internet, someone with a bit of originality!

 87. Needed to put you this very small observation to help say thanks a lot again regarding the marvelous methods you’ve contributed above. It’s simply generous with people like you to supply freely precisely what many of us would have marketed as an e-book to make some dough on their own, chiefly considering that you could have tried it if you ever desired. These secrets as well served like the great way to fully grasp that someone else have the identical interest really like my very own to grasp good deal more with reference to this issue. I know there are lots of more enjoyable moments ahead for many who looked over your blog.

 88. When I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Thank you!

 89. I simply desired to appreciate you all over again. I’m not certain the things that I would’ve created in the absence of the techniques discussed by you about my field. Completely was a real intimidating condition in my position, but observing your expert tactic you resolved it made me to weep with delight. I’m grateful for the information and in addition expect you are aware of a powerful job you’re getting into teaching the mediocre ones through your webpage. Probably you have never met all of us.

 90. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this during my hunt for something relating to this.

 91. Many thanks for this article. I will also like to talk about the fact that it can possibly be hard when you are in school and simply starting out to initiate a long credit score. There are many learners who are merely trying to live and have a lengthy or positive credit history can be a difficult point to have.

 92. I am really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any browser compatibility issues? A number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this issue?|

 93. When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Kudos!

 94. I absolutely love your website.. Excellent colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own personal site and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it.

 95. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Many thanks!

 96. This is the perfect site for anyone who wants to understand this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for years. Excellent stuff, just wonderful.

 97. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 98. I really wanted to write down a note in order to appreciate you for some of the fabulous advice you are sharing at this website. My prolonged internet search has at the end been recognized with pleasant facts and techniques to share with my companions. I ‘d declare that many of us readers are very much lucky to live in a fantastic place with very many brilliant individuals with very beneficial concepts. I feel extremely grateful to have encountered your entire webpage and look forward to tons of more brilliant times reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 99. I would like to express some thanks to the writer just for bailing me out of this type of problem. After looking through the internet and finding methods that were not beneficial, I assumed my life was gone. Living without the strategies to the difficulties you have resolved by means of your short article is a serious case, as well as those which could have in a negative way affected my career if I had not discovered your blog post. Your personal ability and kindness in playing with all things was excellent. I am not sure what I would have done if I had not discovered such a step like this. I can at this moment look ahead to my future. Thanks for your time so much for the skilled and results-oriented guide. I won’t be reluctant to recommend your web site to anybody who needs care about this area.

 100. A lot of thanks for each of your efforts on this web page. Gloria takes pleasure in conducting investigation and it’s really simple to grasp why. Almost all learn all concerning the dynamic tactic you create simple guidelines via this blog and therefore inspire participation from other ones on the situation and our daughter is without a doubt starting to learn a lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re the one conducting a fantastic job.

 101. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a awesome job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Safari. Exceptional Blog!

 102. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any ideas? Many thanks!

 103. May I simply just say what a comfort to discover somebody that genuinely understands what they are talking about on the net. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. More and more people should read this and understand this side of the story. I was surprised that you aren’t more popular given that you definitely possess the gift.

 104. Right here is the right blog for anybody who wishes to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that’s been discussed for years. Excellent stuff, just excellent.

 105. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

 106. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 107. Hello there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 108. I cherished as much as you’ll receive performed proper here. The cartoon is tasteful, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get got an impatience over that you would like be delivering the following. in poor health indubitably come further beforehand once more as exactly the similar nearly a lot often inside of case you protect this increase.

 109. Right here is the perfect website for anyone who really wants to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that has been written about for a long time. Wonderful stuff, just excellent.

 110. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. Nevertheless think about if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site could undeniably be one of the very best in its niche. Good blog!

 111. Simply want to say your article is as astounding. The clarity to your submit is just spectacular and that i can think you are a professional in this subject. Fine along with your permission let me to grasp your RSS feed to stay up to date with impending post. Thank you 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

 112. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having troubles with your RSS. I don’t know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else having similar RSS problems? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 113. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any techniques to help prevent content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 114. Needed to put you the little bit of observation in order to thank you again for these great advice you have documented on this website. It was so seriously open-handed with you to deliver extensively precisely what a number of people would’ve offered for an e-book to help with making some cash on their own, most notably now that you could have tried it if you ever considered necessary. The ideas in addition acted to become great way to understand that some people have the same zeal much like my very own to realize way more in regard to this issue. I know there are millions of more pleasant occasions up front for many who look over your blog post.

 115. Thanks for sharing your ideas listed here. The other factor is that every time a problem comes up with a computer system motherboard, people today should not have some risk connected with repairing that themselves for if it is not done right it can lead to permanent damage to the whole laptop. Most commonly it is safe to approach a dealer of your laptop for that repair of that motherboard. They’ve technicians who’ve an know-how in dealing with notebook computer motherboard troubles and can make right diagnosis and carry out repairs.

 116. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Appreciate it

 117. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this info So i’m glad to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot certainly will make certain to don’t forget this web site and provides it a look regularly.

 118. You are so cool! I don’t suppose I have read a single thing like this before. So wonderful to discover another person with original thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with some originality!