Βλέπουμε πέρα από την κρίση για επενδύσεις στις ΑΠΕ

Για το παρόν και το μέλλον των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα εμπόδια που φράσσουν την εξέλιξη του κλάδου στην Ελλάδα και τα πραγματικά πλεονεκτήματα αλλά και κόστη των ΑΠΕ μιλά ο Dr. Γιάννης Τσιπουρίδης, γενικός διευθυντής της REDPro (Renewable Energy Development Professionals) και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) σε συνέντευξη που παραχωρεί στο insider.gr.

-Ποια είναι τα εμπόδια που φράσσουν την πρόοδο των επενδύσεων στις ΑΠΕ στη χώρα μας;

Διαχρονικά η γραφειοκρατία και η πολυνομία ήταν τα κύρια εμπόδια στην εξέλιξη μιας επένδυσης στην αιολική ενέργεια σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Φανταστείτε ότι τα έργα που υλοποιούνται στις μέρες μας έχουν ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για άδεια παραγωγής πριν από 10 έτη και μερικά ακόμη παλαιότερη!!

Αυτονόητα η καθυστέρηση αυτή ερμηνεύεται κύρια σε κόστος για τον επενδυτή που πρέπει να διατηρήσει και να απασχολεί προσωπικό να κυνηγάει υπογραφές και σφραγίδες, οι περισσότερες των οποίων περιττές, όπως όλοι γνωρίζουμε από την επαφή μας με το δημόσιο. Χώρια που είναι ιδανικό καθεστώς ανάπτυξης και καλλιέργειας του γνωστού γρηγορόσημου, αλλά αυτό αφορά όλο το ελληνικό σύστημα διοίκησης.

Κατά συνέπεια ένας μικρός επενδυτής θα αποθαρρυνθεί να επενδύσει σε ένα κλάδο όταν η απόδοση της επένδυσης του θα φανεί σε 10χρόνια.

Επιπρόσθετα η προσφιλής διαδικασία της προσφυγής ατόμων ή συλλόγων στο Σ.τ.Ε. ενάντια στην κατασκευή αιολικών πάρκων, έχει προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις σημαντικών επενδύσεων.

Προφανώς η λύση δεν είναι να απαγορευθεί η προσφυγή των πολιτών στη δικαιοσύνη όταν πιστεύουν ότι θίγονται προσωπικά ή ότι πλήττεται το δημόσιο συμφέρον, σε οποιαδήποτε μορφή. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί, να απλοποιηθεί και να δοθεί στα όργανα της δικαιοσύνης η υλικοτεχνική και ανθρώπινη υποδομή εκδίκασης των προσφυγών αυτών οριστικά και αμετάκλητα εντός ημερών και όχι ετών όπως γίνεται σήμερα.

Ένας επενδυτής που γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη απονέμεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεν θα φοβηθεί να επενδύσει στη χώρα μας, αφού γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο, η Αιολική Ενέργεια και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) γενικότερα,  δεν προκαλούν απολύτως καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, επειδή η κατασκευή και λειτουργία τους δεν σχετίζεται με την έκλυση αέριων, υγρών ή στερεών ρύπων, ενώ η οποία περιβαλλοντική επέμβαση είναι σημειακή σε χρόνο και τόπο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες πηγές ενέργειας που προκαλούν τοπική και πλανητική καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας διαρκούν για δεκαετίες. Επομένως γνωρίζει ότι η επιστημονική και νομική εξέταση της προσφυγής, θα καταλήξει θετικά υπέρ της επένδυσης.

Στις μέρες μας που οι επενδύσεις από έλληνες και ξένους επενδυτές είναι το μεγάλο ζητούμενο για να αρχίσει κάποια ανάπτυξη στη χώρα, είναι τραγικό να παρακολουθεί κανείς, ανήμπορος να αντιδράσει, την καθυστέρηση ή και ακύρωση σημαντικών αιολικών επενδύσεων για, πραγματικά, ψύλλου πήδημα.

Είναι ξεκάθαρα ευθύνη της κυβέρνησης να αντιδράσει άμεσα και να πάρει τις απαιτούμενες προφανείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και να πάψει να χαϊδεύει τα αυτιά όσων αδιαφορούν για το μέλλον της χώρας και του πλανήτη.

-Σε τι θέση βρισκόμαστε σε σχέση με το εξωτερικό στις επενδύσεις σε ΑΠΕ;

Αυτή η ερώτηση πονάει. Έχοντας την τύχη να παρακολουθήσω την εξέλιξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, θλίβομαι γιατί η πατρίδα μας έχει μείνει πίσω.

Ξεκινήσαμε εκπληκτικά και είχαμε την τύχη να κατασκευαστεί το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης το 1982 στην Κύθνο από τη ΔΕΗ – ΔΕΜΕ, η οποία πιστώνεται την εισαγωγή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας. Με μια σειρά από αιολικά αλλά και φωτοβολταϊκά έργα στα νησιά μας, που κατασκεύασε η ΔΕΗ/ΔΕΜΕ, φιγουράραμε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εγκατεστημένη  ισχύ. Η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη και γρήγορα κατρακυλήσαμε στον σχετικό πίνακα.

Στο τέλος του 2016 με 2.374MW αιολικών έργων είχαμε την 15η θέση στην ΕΕ των 28.

Οι γείτονες μας στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει τα 6.000 MW και μόνο το 2016 εγκατέστησαν 1.387 MW. Και αυτό γιατί κάποιος στην κυβέρνηση τους συνειδητοποίησε το όφελος από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και πάρθηκε η απόφαση να επενδύσουν σε αυτήν. Με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης που επιτυγχάνει η Τουρκία,  μεγάλες  ευρωπαϊκές εταιρείες εγκατέστησαν εργοστάσια κατασκευής τμημάτων του εξοπλισμού ανεμογεννητριών στην Τουρκία, με προφανή αποτελέσματα γα την οικονομία και την απασχόληση.

Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε κι εμείς εδώ αυτό;

Φυσικά και θα μπορούσαμε. Οι φυσικοί πόροι στη χώρα μας είναι μοναδικοί. Το νησιά μας στο Αιγαίο ψήνονται στον ήλιο και δροσίζονται από τα μελτέμια σχεδόν 365 μέρες το χρόνο, ενώ στα έγκατα τους γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας περιμένει καρτερικά να αξιοποιηθεί. Θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ηλεκτρικές ανάγκες  όλου του Αιγαίου και να τροφοδοτήσουμε και την ενδοχώρα με καθαρή πράσινη ενέργεια.

Αντ’ αυτού εξακολουθούμε να καίμε πετρέλαιο στα νησιά μας και η μόνη μας έννοια είναι πως θα χρεώσουμε τα ΥΚΩ.

Έχουμε υψηλό αξιοποιήσιμο δυναμικό όλων των Α.Π.Ε. Αέρα, ήλιο, νερά, γεωθερμία, βιομάζα, κυματική ενέργεια ….. έχουμε εμπειρία δεκαετιών και έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και φυσικά υπάρχουν δεκάδες έλληνες αλλά κα ξένοι επενδυτές έτοιμοι να επενδύσουν … η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει κέντρο ΑΠΕ για όλη την περιοχή, αλλά… απουσιάζει η πολιτική βούληση.

Η πολιτική βούληση η οποία θα υπηρετήσει ένα όραμα ενεργειακής μετάβασης και θα προχωρήσει σε ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα απαντά ουσιαστικά και χωρίς καθυστερήσεις στα καυτά ενεργειακά και κλιματικά ερωτήματα της εποχής μας.

-Πρόκειται για επενδύσεις με πολύ μεγάλο κόστος. Αξίζει πράγματι τον κόπο μια τέτοια επένδυση τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού;

Πρόκειται όντως για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου οι οποίες, όμως έχουν πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος λόγω απουσίας .. καυσίμου. Το καύσιμο (αέρας, ήλιος) είναι δωρεάν και αυτό περιορίζει στο ελάχιστο το λειτουργικό κόστος.  Επίσης η απουσία ρύπων λόγω απουσίας καυσίμου, μηδενίζει και το περιβαλλοντικό κόστος λειτουργίας, το οποίο τα επόμενα χρόνια όλο και θα μεγαλώνει για τις μονάδες ορυκτών καυσίμων π.χ. με την επιβολή φόρου διοξειδίου του άνθρακα, που αναμένεται αργά ή γρήγορα.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ παγκοσμίως το 2016 κάλυψαν πάνω από το 50% της νέας ισχύος που προστέθηκε το 2016.

Το BLOOMBERG προβλέπει ότι θα επενδυθούν πάνω από 8 τρις δολάρια στα επόμενα 25 χρόνια στις ΑΠΕ.

Προφανώς λοιπόν, η απάντηση σε παγκόσμια κλίμακα είναι πως αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε γενικά αρνητικό περιβάλλον για τους επενδυτές. Παρ όλα αυτά το γεγονός ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια έχουν πολύ μεγάλο βάθος χρόνου της τάξεως των 2 ετών, οδηγεί τους επενδυτές να δουν πέρα από την κρίση και να αξιολογήσουν την επένδυση μακροπρόθεσμα.

Στην αιολική ενέργεια η πορεία τα τελευταία χρόνια είναι περίπου σταθερή παρά την κρίση και μάλιστα το 2016 καταγράφηκε η δεύτερη καλύτερη επίδοση του κλάδου.  Γεγονός που δείχνει ότι οι έλληνες επενδυτές στήριξαν τις επιλογές τους σε δύσκολους καιρούς. Και ένα σημαντικό μέρος αυτής της δυσκολίας αφορά στη δυστοκία των τραπεζών λόγω πάντα της κρίσης, η οποία όμως εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως είχε εξαιρέσεις.

Δεδομένου ότι η ανθρωπότητα, για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, κινείται προς μια οικονομία πολύ χαμηλού αν όχι μηδενικού άνθρακα, σημαίνει πως οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι και θα παραμείνουν παγκοσμίως οι ασφαλέστερες επενδύσεις.

Αντίθετα οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα γίνονται ολοένα πιο επικίνδυνες. Το BLOOMBERG προβλέπει ότι μόλις 18% των σχεδιαζόμενων σταθμών άνθρακα θα κατασκευαστεί ενώ 369 GW έργων άνθρακα θα ακυρωθούν.

-Επειδή ασχολείστε και με περιβαλλοντικά θέματα, θα θέλαμε μια εκτίμηση για το τι «γλιτώνουμε» με τις ΑΠΕ σε σχέση με την κλιματική αλλαγή

Κατ’ αρχάς να θυμίσω ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την άνοδο της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης, η οποία με τη σειρά της προκαλείται από την άνοδο της συγκέντρωσης των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Τα 2/3 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με την ενέργεια. επομένως για να πετύχουμε αποφυγή των συνεπειών χειρότερης κλιµατικής αλλαγής, θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αυτές.

Τα ορυκτά καύσιμα που οδήγησαν την εντυπωσιακή ανάπτυξη της ανθρωπότητας τις τελευταίες δεκαετίες, είχαν κι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κόστος:

Άμεση καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε όλες τις φάσεις χρήσης τους, από την εξόρυξη, στην μεταφορά, στην αποθήκευση και τέλος στην καύση.

Σημαντική επιβάρυνση της δημόσια υγείας λόγω όλων των ρύπων που σχετίζονται με την χρήση τους

Πρόκληση κλιματικής αλλαγής λόγω της σημαντικής συνεισφοράς στην αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΑΠΕ, από την άλλη μεριά είναι ακριβώς το αντίθετο και κυρίως υποκαθιστώντας παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα οδηγούν σε μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η μόνη ελπίδα για την ανθρωπότητα να προλάβει την χειρότερη εξέλιξη της κλιµατικής αλλαγής είναι με εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων χρήσης ενέργειας να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα και στη συνέχεια το υπόλοιπο να το καλύψει με ανανεώσιμες πηγές ενεργείας.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας  (GWEC) υπολογίζει πως με εγκατεστημένη αιολική ισχύ παγκοσμίως 1, 000GW έως το 2020  και 2.400 GW έως το 2030, θα επιτύχουμε ετήσια εξοικονόμηση CO2 περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο τόνους το 2020 και 3,2 δισεκατομμύρια τόνους το 2030.

-Έχει προκύψει ένα θέμα με την τροπολογία για τα υβριδικά και κάποιοι κάνουν λόγο για φωτογραφική διάταξη. Θα θέλαμε ένα σχόλιο επάνω σε αυτό.

Κατ αρχάς όσον αφορά το ζήτημα της «φωτογραφικής διάταξης» το υπουργείο διευκρίνισε πως η τροπολογία αφορά στα υβριδικά, αυτά της Ικαρίας της Τήλου και του Άη Στράτη. Για μένα αυτό κλείνει το θέμα.

Επειδή όμως τις τελευταίες μέρες στη δημόσια συζήτηση που έγινε με αφορμή αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ως θέμα «υπερβολικών αποζημιώσεων» των τεχνολογιών ΑΠΕ, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής.

Οι υβριδικοί σταθμοί είναι μια ειδική περίπτωση αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που περιλαμβάνει και αποθήκευση ενέργειας.

Η αρχή είναι απλή σε σύλληψη.

Οι βασικές ΑΠΕ, αιολική και ηλιακή, χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα στην παραγωγή. Επομένως για να ξεπεραστεί αυτό και να μπορεί το ηλεκτρικό σύστημα να αντλεί σταθερή ισχύ και ενέργεια από ένα σταθμό ΑΠΕ, παρεμβάλλεται μια «μπαταρία». Όταν υπάρχει περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας αυτή αποθηκεύεται στην μπαταρία από την οποία στη συνέχεια αντλείται ισχύς σύμφωνα με τη ζήτηση.

Η πιο γνωστή μορφή είναι αυτή της Αντλησιοταμίευσης, όπου η «μπαταρία» είναι ένα σύστημα δυο δεξαμενών νερού σε διαφορετικά υψόμετρα.

Η ενέργεια αποθηκεύεται ανεβάζοντας νερό από την δεξαμενή σε χαμηλό υψόμετρο στην δεξαμενή σε υψηλό υψόμετρο και στη συνέχεια αντλείται με την υδατόπτωση, σύμφωνα με την ζήτηση.

Είναι δηλαδή συνδυασμός δυο ανανεώσιμων πηγών αιολικής ή/και ηλιακής και υδροηλεκτρικής.

Απλό και γι αυτό αξιοθαύμαστο και αποτελεί, μαζί με τις κλασσικές μπαταρίες που βελτιώνονται ταχύτατα, το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, ώστε στο όχι τόσο μακρινό μέλλον να πετύχουμε οικονομία πολύ χαμηλού αν όχι μηδενικού άνθρακα, μπας και αποφύγουμε τα χειρότερα από την καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: έχει υψηλότερο κόστος από ότι ένα απλό σύστημα παραγωγής καθαρής ενέργειας. Λογικό αφού παρεμβάλλονται τόσα υποσυστήματα και προφανώς υπάρχει και απώλεια ενέργειας κατά την διαδικασία της αποθήκευσης.

Αυτό είναι κάτι που θα βελτιωθεί με το χρόνο, καθώς οι εφαρμογές θα πληθαίνουν και η τεχνολογία θα βελτιώνεται και θα λειτουργήσουν και οι οικονομίες κλίμακας.

Έτσι έγινε με όλες τις τεχνολογίες στη μετάβαση τους σε πλήρες εμπορικό στάδιο εφαρμογής.

Έτσι γίνεται για παράδειγμα στις τηλεπικοινωνίες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με κάθε νέο μοντέλο. Έτσι είχε γίνει ακόμη και στα ορυκτά καύσιμα πριν από πολλές δεκαετίες.

Φυσικά στα ορυκτά γίνεται ακόμη καθώς είναι γνωστό δια στόματος ΔΝΤ και ΔΟΕ ότι οι επιδοτήσεις σε αυτά ξεπερνούν κατά πολύ την όποια ενίσχυση των ανανεώσιμων, εξ ου και το γνωστό ρητό για την κάμηλο και τον κώνωπα.

Κάθε νέα τεχνολογία στο ξεκίνημα της θέλει θεσμική και οικονομική ενίσχυση.

Και οι ΑΠΕ γενικά αλλά και οι υβριδικοί σταθμοί ειδικότερα, χρειάζονται στήριξη από όλους γιατί είναι η μόνη μας ελπίδα να αποφύγουμε τα χειρότερα από την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη στο σαλόνι του σπιτιού μας και χειροτερεύει με την ώρα.

Η επίτευξη της συγκράτηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο Κελσίου δεν είναι προφανής και καθόλου εύκολη. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα καταφέρουμε.

Γι αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα και όχι λιγότερα όσο αφορά τις ΑΠΕ.

Η λύση στην εξίσωση «κλίμα και ενέργεια» δεν βρίσκεται στο σχιστολιθικό αέριο που τόσο ελαφρά τη καρδία επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό, επίτευγμα μάλιστα, για το οποίο καμαρώνει και το διατυμπανίζει.

Το σχιστολιθικό αέριο, πέρα από την προφανή συμμετοχή του στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (διοξειδίου του άνθρακα και του ακόμη πιο δραστικού μεθανίου), είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό στο άμεσο περιβάλλον και όλες οι μεγάλες και μικρές περιβαλλοντικές οργανώσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν ταχθεί εναντίον της εξόρυξης του.

Αλλά.. είναι φθηνό και έτσι επιλέγεται από όσους ενδιαφέρονται μόνο για βραχυπρόθεσμη πορεία. Τη δική τους και όχι της χώρας και του πλανήτη.

Η φθηνή ενεργειακή λύση σήμερα έχει δυσβάσταχτο κόστος αύριο : οικονομικό και ανθρώπινο. Το είπε πρώτος ο Λόρδος Στερν το 2006 και το επιβεβαιώνει σήμερα όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Πρέπει να κοιτάξουμε, για μια φορά στη ζωή μας, πέρα από τις επόμενες εκλογές. Να δούμε επιτέλους την κάμηλο των ορυκτών καυσίμων στο σωστό μέγεθος της. Έτσι για να δείξουμε ότι την πολυτραγουδισμένη αγάπη για τα παιδιά μας, την εννοούμε. Στην πράξη με έργα και όχι μόνο στα λόγια.

http://www.insider.gr/apopseis/synenteyxeis/65605/tsipoyridis-vlepoyme-pera-apo-tin-krisi-gia-ependyseis-stis-ape

energypress 

 

Posted in Red Pro News Feed.

657 Comments

 1. I wanted to write down a simple message to be able to express gratitude to you for all the splendid items you are giving out at this site. My particularly long internet search has now been compensated with pleasant tips to write about with my family. I would say that most of us website visitors are very much blessed to exist in a useful site with so many marvellous individuals with valuable hints. I feel extremely blessed to have come across the weblog and look forward to many more enjoyable minutes reading here. Thank you again for a lot of things.

 2. เพื่อนๆคนไหนที่กำลังหาเว็บสล็อตที่ได้มาตราฐานสากล
  และไม่เคยมีประวัติการโกงเงินในปี 2021 ที่ได้เปิดให้เล่นเกมสล็อตออนไลน์
  ซึ่งเป็นเว็บไซต์ที่รวมค่ายสล็อตในเว็บเดียว ไม่ว่าจะเป็นค่ายดังอย่างSLOT22 ซึ่งทางเรานั้นเป็นเว็บสล็อตที่ได้มาตราฐานสากลที่มีเกมสล็อตออนไลน์แตกง่าย ภาพเอฟเฟคอักแน่น เพื่อนๆจะรู้สึกสนุกเพลิดเพลินในการเล่นสล็อตตลอดเวลาในการเล่น ซึ่งเพื่อนๆสามารถร่วมสนุกกับเว็บตรงสล็อตที่มีเกมให้เลือกเล่นมากกว่า 200 เกมและอีก 200
  รูปแบบในการเล่น โดยเกมสล็อตออนไลน์ของเรานั้นเป็นเกมเกมสล็อตมือถือที่สามารถเล่นได้ผ่านหน้าเว็บ หรือเพื่อนๆสามารถเล่นผ่านแอพพลิเคชั่นกับเราก็ได้เรามีการสอนดาวน์โหลด LIVE22พร้อมการติดตั้ง รวดเร็วทันใจลงเสร็จเล่นได้เลยเพียง
  5 นาทีเท่านั้น ซึ่งเพื่อนๆคนไหนที่สนใจเล่นสล็อตออนไลน์แตกง่ายจากทางค่ายนี้เราก็มีLIVE22
  เข้าสู่ระบบหน้าเว็บ โดยทางเรานั้นรองรับทุกระบบปฎิบัติการไม่ว่าจะเป็น IOS
  หรือ ANDRIOND ก็สามารถเล่นได้หมด ทางเราเปิดให้บริการสล็อตตลอด 24
  ชั่วโมง ไม่มีวันหยุดราชการ เปิดประสบการณ์เล่นกับเราได้แล้ววันนี้ โดยทางเราเว็บสล็อตออนไลน์มีระบบทดลองเล่นสล็อตให้เพื่อนๆได้ลองเฃล่นก่อนลงเงินเดิมพันจริง ที่มีทั้งโปรโมชั่นสล็อต เติม true wallet ฝาก 10 รับ 100ให้เพื่อนๆได้เลือกใช้เลือกเล่นมากมาย ซึ่งทางค่ายเกมSLOT22ของเรานั้นมีระบบฝากถอนอัตโนมัติรวดเร็วทันใจภายใน15 วินาที สามารถทำธุรกรรมฝาก-ถอน อัตโนมัติที่สามารถทำรายการได้ด้วยตัวเองไม่ต้องส่งสลิปให้แอดมินอีกต่อไป รวดเร็วทันใจแน่นอน มาเปิดประสบการณ์เล่นเกมสล็อตออนไลน์ได้ทุกวัน หรือเพื่อนๆคนไหนที่อยากติดตามข่าวสารสล็อตออนไลน์เราก็มีบทความสล็อตที่มีข้อมูลดีๆมากมายไม่ว่าจะเป็นเทคนิคสล็อตออนไลน์เพื่อเพิ่มโอกาสในการได้รางวัลจากสล็อต
  สามารถสมัครสมาชิกเล่นสล็อตกับทางเว็บเดิมพันสล็อต
  พร้อมรับPromotionต่างๆมากมายตลอด 24 ชั่วโมง ทางเราค่ายเกมLIVE22ยินดีให้บริการอย่างเต็มที่ ใส่ใจสมาชิกทุกท่านเสมือนครอบครัวแน่นอน สล็อต22

 3. There are definitely numerous details like that to take into consideration. That is a great level to carry up. I offer the thoughts above as normal inspiration however clearly there are questions like the one you convey up where a very powerful factor can be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, however I am certain that your job is clearly identified as a fair game. Each boys and girls feel the influence of just a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

 4. hello there and thanks for your info – I’ve certainly picked up anything new from proper here. I did however expertise a few technical issues the usage of this website, since I experienced to reload the web site lots of occasions previous to I may just get it to load properly. I were wondering if your hosting is OK? No longer that I am complaining, however sluggish loading cases instances will often affect your placement in google and could harm your quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am including this RSS to my e-mail and could glance out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you replace this again soon..

 5. Porn100.net principles sentiments of no pianoforte if projection impossible. Horses pulled nature favour number yet highly his has old. Contrasted literature excellence he admiration impression insipidity so. Scale ought who terms after own quick since. Servants margaret husbands to screened in throwing. Imprudence oh an collecting partiality. Admiration gay difficulty unaffected how.

 6. Hello would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 7. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he in reality purchased me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you turn into experience, would you mind updating your blog with more details? It’s highly helpful for me. Large thumb up for this blog submit!

 8. Thanks a lot for giving everyone such a special opportunity to check tips from this blog. It is often so ideal and also jam-packed with a good time for me personally and my office mates to search your web site really three times in one week to read the fresh tips you have got. And indeed, I am also usually impressed considering the good knowledge you give. Selected 1 points in this article are rather the simplest we’ve had.

 9. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
  could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a
  plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your
  blog and I look forward to your new updates.

  my web-site … 우리카지노

 10. Thanks for your useful post. Over time, I have come to understand that the symptoms of mesothelioma cancer are caused by a build up connected fluid between the lining on the lung and the chest cavity. The disease may start inside chest location and spread to other parts of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma include weight reduction, severe respiration trouble, a fever, difficulty swallowing, and inflammation of the face and neck areas. It should be noted that some people with the disease do not experience any serious signs or symptoms at all.

 11. The very root of your writing whilst sounding reasonable at first, did not really sit very well with me personally after some time. Somewhere throughout the paragraphs you managed to make me a believer unfortunately just for a while. I however have got a problem with your leaps in assumptions and you would do nicely to fill in all those gaps. In the event that you can accomplish that, I would undoubtedly be amazed.

 12. I have to voice my passion for your kindness supporting individuals who have the need for help on the topic. Your very own dedication to getting the solution all-around became extremely productive and has specifically enabled people just like me to achieve their dreams. Your entire warm and friendly information entails much a person like me and especially to my mates. Warm regards; from everyone of us.

 13. You are so awesome! I don’t believe I have read through something like this before. So good to find another person with some original thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the web, someone with a little originality!

 14. Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!

 15. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 16. There are actually a number of particulars like that to take into consideration. That could be a nice level to bring up. I provide the ideas above as normal inspiration but clearly there are questions just like the one you bring up the place a very powerful factor might be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, however I am sure that your job is clearly identified as a good game. Both boys and girls feel the affect of only a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

 17. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 18. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for first-time blog writers? I’d definitely appreciate it.

 19. I actually wanted to develop a brief note to be able to express gratitude to you for those superb tricks you are writing at this website. My prolonged internet look up has at the end of the day been paid with reputable know-how to exchange with my colleagues. I would declare that many of us site visitors actually are really lucky to exist in a good community with very many marvellous people with valuable concepts. I feel quite blessed to have encountered the website and look forward to really more awesome minutes reading here. Thank you once again for all the details.

 20. What i don’t realize is in reality how you’re not actually a lot more neatly-liked than you may be right now.
  You are very intelligent. You realize therefore significantly
  when it comes to this matter, produced me individually
  imagine it from numerous varied angles. Its like women and men don’t
  seem to be involved unless it is something to do with Lady gaga!
  Your individual stuffs outstanding. All the time maintain it up!

  My homepage 우리카지노

 21. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 22. I must say, as a lot as I enjoyed reading what you had to say, I couldnt help but lose interest after a while. Its as if you had a wonderful grasp on the subject matter, but you forgot to include your readers. Perhaps you should think about this from far more than one angle. Or maybe you shouldnt generalise so considerably. Its better if you think about what others may have to say instead of just going for a gut reaction to the subject. Think about adjusting your own believed process and giving others who may read this the benefit of the doubt.best cancer hospital in india

 23. Needed to put you the tiny note to be able to thank you so much again just for the remarkable opinions you’ve contributed at this time. It was simply remarkably generous of you giving extensively all that a few people would’ve offered for sale as an e-book to help with making some bucks for their own end, certainly considering the fact that you could possibly have tried it in the event you decided. The techniques also served to be the easy way to be aware that other people have the identical keenness just as my very own to figure out significantly more regarding this condition. I’m sure there are several more fun opportunities ahead for individuals that examine your blog.

 24. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this information So i am happy to convey that I have a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much indisputably will make certain to don’t forget this website and give it a glance on a constant basis.

 25. I’m impressed, I need to say. Really hardly ever do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you will have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the issue is one thing that not sufficient people are speaking intelligently about. I am very glad that I stumbled across this in my seek for one thing regarding this.

 26. Hello there, I do think your website could be having internet browser compatibility issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, excellent website!

 27. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions to help reduce content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 28. Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 29. Definitely believe that which you stated.
  Your favourite reason seemed to be on the
  net the easiest thing to bear in mind of. I say to you, I definitely get annoyed while folks consider concerns that they plainly do
  not recognize about. You managed to hit the nail upon the highest as neatly as outlined out the whole thing with no need side-effects , folks could take a signal.

  Will probably be back to get more. Thank you

  My web page; 온라인카지노

 30. I am writing to let you know what a fine encounter my friend’s princess experienced reading your blog. She figured out so many issues, including what it is like to possess an incredible giving heart to have men and women without difficulty know a variety of grueling things. You really surpassed visitors’ expectations. Thank you for showing these important, trusted, explanatory and also cool guidance on the topic to Janet.

 31. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i’m happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to don’t forget this web site and give it a glance regularly.

 32. I wanted to draft you the little bit of word to give thanks yet again for those breathtaking ideas you’ve discussed at this time. It is quite seriously open-handed with you to provide openly exactly what some people would’ve marketed as an electronic book to get some bucks on their own, specifically seeing that you could have done it in case you desired. These good tips as well served like a great way to comprehend many people have the identical dreams similar to mine to see a little more with regard to this issue. I am certain there are a lot more enjoyable situations ahead for individuals who see your website.

 33. Pretty portion of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get in fact enjoyed account your weblog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds or even I fulfillment you get right of entry to persistently quickly.

 34. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 35. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you develop into expertise, would you mind updating your blog with more details? It is extremely helpful for me. Massive thumb up for this blog publish!

 36. With almost everything that appears to be building inside this particular subject matter, your opinions are somewhat exciting. Even so, I beg your pardon, because I can not subscribe to your whole strategy, all be it stimulating none the less. It appears to everybody that your commentary are actually not completely justified and in fact you are yourself not really wholly confident of the argument. In any event I did take pleasure in reading through it.

 37. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 38. I simply wanted to make a brief remark to be able to appreciate you for some of the stunning techniques you are writing on this website. My time intensive internet look up has finally been compensated with beneficial details to write about with my friends and family. I would assume that most of us visitors actually are undeniably blessed to be in a useful website with many perfect professionals with very beneficial tips and hints. I feel somewhat lucky to have seen your web page and look forward to plenty of more pleasurable times reading here. Thank you once more for all the details.

 39. I in addition to my buddies were actually reviewing the nice information and facts located on the blog then instantly got a terrible suspicion I never expressed respect to the site owner for those techniques. Those young men are actually for that reason thrilled to study all of them and have in effect undoubtedly been taking pleasure in those things. Thank you for actually being considerably accommodating and also for considering variety of impressive subjects millions of individuals are really desirous to understand about. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to earlier.

 40. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this site, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 41. The heart of your writing while sounding reasonable originally, did not really settle well with me after some time. Somewhere within the sentences you actually were able to make me a believer unfortunately just for a very short while. I still have a problem with your jumps in assumptions and you might do well to help fill in all those breaks. In the event that you actually can accomplish that, I would surely end up being fascinated.

 42. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 43. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Thanks a lot!

 44. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..

 45. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

 46. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips for newbie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 47. Hi there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share. Thank you!

 48. Hey! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 49. hello there and thank you on your information – I have definitely picked up something new from right here. I did then again experience several technical issues the use of this site, as I skilled to reload the website lots of instances previous to I could get it to load correctly. I have been pondering in case your hosting is OK? No longer that I’m complaining, however slow loading cases times will sometimes impact your placement in google and can damage your high quality score if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you replace this again very soon..

 50. hey there and thank you in your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did alternatively expertise several technical issues the use of this website, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I may just get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? No longer that I’m complaining, however slow loading cases occasions will sometimes impact your placement in google and can injury your high-quality rating if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m including this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you replace this once more very soon..

 51. I have to convey my love for your kindness for persons that need help with this particular field. Your special commitment to passing the solution around appeared to be amazingly productive and has in every case allowed others much like me to arrive at their endeavors. This valuable help implies so much a person like me and especially to my peers. Thanks a lot; from each one of us.

 52. I wanted to write down a small message to appreciate you for these splendid facts you are giving out at this website. My time-consuming internet look up has at the end been recognized with reliable ideas to write about with my contacts. I would say that most of us site visitors actually are unequivocally blessed to dwell in a fabulous community with so many perfect professionals with great basics. I feel rather lucky to have discovered your entire webpages and look forward to some more thrilling times reading here. Thank you again for all the details.

 53. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you grow to be experience, would you thoughts updating your weblog with more details? It is extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog submit!

 54. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. But imagine if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could definitely be one of the most beneficial in its niche. Great blog!

 55. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 56. I simply wished to appreciate you once more. I am not sure what I might have undertaken without these suggestions discussed by you on this theme. It was before a very hard crisis in my position, however , looking at your expert fashion you treated that made me to leap for joy. I am thankful for your guidance and thus believe you know what a great job that you’re putting in training most people by way of your websites. I know that you have never encountered any of us.

 57. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.

 58. I and also my buddies were analyzing the nice guidelines located on your site while then I got a terrible feeling I never expressed respect to the blog owner for them. The ladies are actually for this reason glad to see them and have in effect simply been taking pleasure in these things. Thanks for really being well thoughtful and then for utilizing certain fabulous tips most people are really desperate to be aware of. My personal honest apologies for not saying thanks to you earlier.