Φτάνοντας στο Αμβούργο τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου για το Global Wind Energy Summit 2018 και προετοιμάζοντας το πρόγραμμα μου για τις επόμενες μέρες, ανακάλυψα προς μεγάλη μου χαρά την προγραμματισμένη παρουσία της Ruslana στο χώρο του Global Wind Energy Summit.

Γνωρίζοντας ήδη ότι η Ρουσλάνα είχε ανακηρυχθεί πρέσβειρα των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, αποφάσισα να παρακολουθήσω την εκδήλωση, παρ’ όλο που συνέπιπτε με συνεδρίες για τις οποίες είχα ενδιαφέρον (floating offshore).

Ευτυχώς!!!

Αυτό που έζησα δεν θα το ξεχάσω.

Η Ρουσλάνα είναι μια πραγματική πρέσβειρα των Ανανεώσιμων.

Τι λέω; Αυτοκράτειρα.

Επί 2 ώρες δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να προωθεί το μήνυμα για «100% Ανανεώσιμες«.

Μια απίστευτη προσωπικότητα που μάγεψε τους πάντες.

Και το πιο σημαντικό μήνυμα που στέλνει η ίδια, είναι ότι αυτά που υποστηρίζει τα κάνει πράξη στη ζωή της.

 

Εφαρμόζει πρώτα η ίδια όσα διδάσκει.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας. Η συστοιχία ηλιακών πάνελ τοποθετήθηκε 2 μέρες νωρίτερα και συγκέντρωνε ηλιακή ενέργεια σε μια μπαταρία και από εκεί καλύφθηκαν όλες οι ηλεκτρικές ανάγκες της ροκ συναυλίας (βίντεο θα αναρτηθεί αργότερα). Ακόμη και η εφεδρική γεννήτρια που υπήρχε για την περίπτωση μη επάρκειας της ηλιακής ενέργειας, χρησιμοποιούσε βιοκαύσιμα.

Και δεν σταματάει εκεί. Οι συνεργάτες της με ενημέρωσαν ότι το σπίτι της Ρουσλάνα στην Ουκρανία τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες.

Η ίδια έχει αφιερώσει την καριέρα της στην υπηρεσία του στόχου 100% Ανανεώσιμες.

Η Ρουσλάνα και οι συναυλίες της για την επίτευξη του στόχου 100% Ανανεώσιμες υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία Renewables 100%, που ιδρύθηκε το 2017, της οποίας ηγείται ο Stefan Gsanger, επικεφαλής του World Wind Energy Association και στην οποία συμμετέχει και ο γνωστός γερμανός πολιτικός, ο θεωρούμενος πατέρας του γερμανικού πράσινου κινήματος, Hans Josef Fell.

 

1

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Η Ρουσλάνα, ως αληθινή πρέσβειρα. έκανε έκκληση σε όλους τους καλλιτέχνες να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Να χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις συναυλίες τους αλλά και στα στούντιο εγγραφής των επιτυχιών τους.

Η πρόσκληση της σε άλλους καλλιτέχνες να κάνουν το ίδιο, ίσως αποδειχτεί σημείο καμπής στην προσπάθεια μαζικοποίησης του κινήματος της κλιµατικής αλλαγής.

Θα ήταν υπέροχα αν ο Σάκης έπαιρνε σοβαρά την πρόταση της.

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από πολλές χώρες μαζικοποίηση του κινήματος της κλιματικής αλλαγής, μια και περισσεύουν οι αρνητές στη χώρα μας.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΣΛΑΝΑ

 

Ρουσλάνα: «Καλησπέρα. Σας αγαπώ όλους.

Είμαι η Ρουσλάνα. Ελπίζω να με θυμάστε.

Κέρδισα την Eurovision το 2004.

Και θέλω να στείλω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους φίλους μου και θαυμαστές μου, και φυσικά στον Σάκη Ρουβά.

Σάκη, respect, που έμαθα πως υποστηρίζεις κι εσύ τις ανανεώσιμες.

Εγώ είναι Παγκόσμια Πρέσβειρα των Ανανεώσιμων και μόλις έδωσα μια συναυλία στο Αμβούργο στο πλαίσιο του Global Wind Energy Summit 2018, με ενέργεια από αυτό το ηλιακό σύστημα.

Χρησιμοποιώ μόνο ηλιακή ενέργεια επί σκηνής και για να δημιουργήσω τη μουσική μου.

Και πάω ένα βήμα πιο πέρα και σου προτείνω να γίνουμε ανανεώσιμοι και οι δυο και να τραγουδήσουμε στη Eurovision μαζί του χρόνου, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ρουσλάνα σου με αγάπη. «Σ’ αγαπώ»

 

ΓΤ: «Πώς άρχισε όλο αυτό;»

Ρουσλάνα: «Πριν από 10 χρόνια συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς  ανεξάρτητος ενεργειακά. Για (την πατρίδα μου) την Ουκρανία, για όλους μας.

Και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να παράγεις την ενέργεια σου.

Κι εσύ μπορείς να παράγεις αυτή την ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό…. Είναι για όλους..

 

ΓΤ: «Να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι η συναυλία που έδωσες μόλις τώρα, καλύφθηκε ενεργειακά αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια και τίποτε παραπάνω …… και από τη δική σου ενέργεια ….»

Ρουσλάνα: «Ναι. Απολύτως τίποτε άλλο.

Φτιάχνω τη μουσική μου στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμη ενέργεια. Τίποτε άλλο, μόνο καθαρές πηγές ενέργειας.

Και γι αυτήν την παράσταση οργανώσαμε αυτό εδώ το ανεξάρτητο σύστημα παραγωγής ενέργειας, με μια μεγάλη μπαταρία και αυτό εδώ το ηλιακό σύστημα πίσω μου.

Το σύστημα εγκαταστάθηκε μερικές μέρες πριν και αποθηκεύτηκε η ενέργεια του ήλιου στην μπαταρία και έτσι σήμερα το συνδέσαμε με τη σκηνή και χρησιμοποιήσαμε την ενέργεια για να  δώσουμε την παράσταση.

Μια ζωντανή παράσταση με την ενέργεια του ήλιου και μόνο.

 

ΓΤ: «Είσαι εκπληκτική Ρουσλάνα»

Ρουσλάνα: «Σ’ αγαπώ»

ΓΤ: Κι εγώ Ρουσλάνα.

Πολύ θα ήθελα να υπογράψω ως ο μεγαλύτερος θαυμαστής της (κυριολεκτικά αλλά και ηλικιακά), αν όμως βρισκόσασταν εκεί την Παρασκευή στην συναυλία της, θα βλέπατε ότι έχω έντονο ανταγωνισμό από διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου, μιας κάποιας ηλικίας…οι οποίοι εν χορώ φώναζαν το όνομα της στο τέλος κάθε τραγουδιού (πιστεύω πως ακούγεται στα βίντεο που θα ανέβουν αύριο)

 

Αμβούργο

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

Γιάννης Τσιπουρίδης

Πηγή: e-mc2
Posted in Climate Articles Feed.